EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Voorheen ByMe, nu Atomo Newfoundland. Hetzelfde product maar een andere naam.

Uw hiv-zelftestresultaat begrijpen

eenlijn.jpg
Één lijn

Wanneer er één lijn bij de C verschijnt, heeft u negatief getest op hiv.

*Er mag geen lijn staan bij de T.

Let op:
Dit is een screeningtest.
Test opnieuw over 3 maanden

geenlijn.jpg
Geen lijn

Wanneer u geen lijn bij de C ziet, is de test niet gelukt.

Doe nog een test of neem contact op met uw arts of zorgverlener voor een eventueel onderzoek.

tweelijn.jpg
Twee lijnen

Als u twee lijnen ziet hebt u positief getest op hiv, ook als de streepjes vaag zijn.

Let op: dit is een screeningstest! Neem contact op met uw huisarts voor verder onderzoek.

Positief getest?
U kan terecht bij soapoli-online voor vragen over hiv en hulp en/of advies wanneer uw testuitslag positief is. Neem ook contact op met uw huisarts voor de vervolgstappen en meer informatie.

Over uw resultaat
Wanneer u geïnfecteerd bent met hiv maakt uw lichaam antilichamen aan. Deze hiv-zelftest is ontwikkeld voor het opsporen van antilichamen in menselijk bloed om infectie met het virus vast te kunnen stellen. Een positieve test geeft aan dat er antilichamen in uw bloed aan zijn getroffen, u draagt het hiv virus.

Wat is de “windowperiode”?
Na blootstelling aan hiv kan het 6 tot 12 weken duren voordat uw lichaam de door deze test opgespoorde hiv-antilichamen ontwikkelt. Deze tijd wordt de “windowperiode” genoemd. Als u tijdens de windowperiode een hiv-zelftest doet, krijgt u mogelijk ten onrechte een negatief resultaat. Als u denkt dat u onlangs bent blootgesteld aan hiv, wordt u aangeraden opnieuw te testen nadat die periode is verstreken.

Wat gebeurt er als mijn test niet is gelukt?
De test levert geen betrouwbaar resultaat op als deze niet correct wordt uitgevoerd. De controle lijn bij c zal niet verschijnen. U moet de test herhalen met een nieuw testhulpmiddel. Als u niet zeker weet of u de test correct heeft uitgevoerd, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener.

Wat gebeurt er als mijn testresultaat NEGATIEF is?
Het is belangrijk om te weten of het meer dan 3 maanden geleden is sinds u voor het laatst bent blootgesteld. Als dat zo is, en u hebt de test correct uitgevoerd, dan bent u waarschijnlijk hiv-negatief. Als het minder dan 3 maanden geleden is sinds u voor het laatst bent blootgesteld, moet u over 3 maanden opnieuw testen.

Wat gebeurt er als mijn testresultaat POSITIEF is?
Mensen met hiv kunnen een lang, actief en gezond leven leiden. De hiv-zelftest is een screeningtest en een positief testresultaat betekent niet noodzakelijk dat u hiv heeft. Als het testresultaat positief is, moet u verder worden onderzocht bij een zorginstelling. Een diagnose zorgt ervoor dat u toegang krijgt tot de behandeling, hier zal uw zorgverlener u verder bij helpen.

Alleen uw arts of zorgverlener kan u adviseren welke behandeling voor u geschikt is. Als bij u de diagnose hiv-positief wordt gesteld, wordt u door- verwezen en krijgt u, afhankelijk van uw aandoening, een antiretrovirale (ARV) behandeling.

*Dit is een screeningtest voor eenmalig gebruik. Als het resultaat positief is, moet dit door een arts worden bevestigd met een ander soort test.