EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Voorheen ByMe, nu Atomo Newfoundland. Hetzelfde product maar een andere naam.

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Hiv is een virus dat het immuunsysteem aanvalt en na verloop van tijd ervoor zorgt dat het lichaam minder goed infecties kan bestrijden, de weerstand wordt dus afgezwakt. Wanneer een persoon die hiv met zich meedraagt niet behandeld wordt kan dit leiden tot aids. Helaas is er tot op de dag van vandaag nog geen genezing mogelijk van hiv of aids, maar met de juiste medische behandeling kunnen de aandoeningen worden onderdrukt als niet levensbedreigende aandoening. Hoe sneller de behandeling start hoe meer de klachten zullen verminderen en zal de kans op een lang en gezond leven groter worden. Bij een vroege diagnose kan de levensverwachting voor iemand met hiv vergelijkbaar zijn met die van iemand zonder hiv. Het is hierdoor belangrijk om te testen als u het risico heeft gelopen op hiv.

Naast dat de hiv-diagnose voor de patiënt zelf zo vroeg mogelijk moet worden vastgesteld heeft dit ook voordelen voor andere personen. Met behulp van medicijnen is de kans namelijk ook kleiner dat het hiv-virus verder overgedragen zal worden op iemand anders. Hierdoor is het belangrijk om uzelf te testen wanneer u het vermoeden hebt dat u het hiv-virus bij u draagt.

Wat zijn de symptomen en verschijnselen van hiv?

De enige manier om te weten of u hiv heeft is door een hiv-test te doen. De eerste klachten worden vaak geconstateerd na een paar weken tot maanden nadat iemand hiv heeft gekregen. Wanneer u twijfelt adviseren wij om het zekere voor het onzekere te nemen. Het gaat tenslotte om uw eigen gezondheid en om te voorkomen dat het virus aan anderen wordt doorgegeven.

De meest voorkomende symptomen van hiv kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Huiduitslag
Hiv-test

Hoe wordt hiv opgelopen of overgedragen?

Via lichaamsvloeistoffen van een persoon die het hiv-virus met zich meedraagt kan hiv worden overgedragen. Deze lichaamsstoffen zijn: bloed, moedermelk, sperma, rectale en vaginale vloeistoffen. De overdracht kan plaats vinden wanneer deze vloeistoffen met elkaar in contact komen met een slijmvlies (bijvoorbeeld in de endeldarm, vagina, penis of mond), beschadigd weefsel, of wanneer deze direct in de bloedbaan worden geïnjecteerd (met een naald of spuit). Ook kan hiv worden overgedragen op een hiv-positieve moeder op haar kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Situatieschetsen waarin iemand wordt blootgesteld aan hiv zijn bijvoorbeeld:

- Onbeschermde seks met iemand die hiv heeft

- Onbeschermde sekt met meerdere partners

- Gebruik van niet-steriele naalden of injectiemateriaal

Hiv wordt niet overgedragen door regulier contact zoals handen schudden, zoenen of bij het delen van een glas. Dus niet door speeksel, tranen, zweet, lucht of water

Bekijk onze pagina Waarom testen en zie de vele verschillende redenen om te testen op hiv

Ik wil testen op hiv

Koop vandaag nog een hiv test, zo houd u controle over uw eigen gezondheid. Met een zelftest kan u uzelf volledig anoniem testen in een comfortabele thuissituatie.