EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Welkom op testhivzelf.nl, ontdek de eerste alles-in-één hiv-zelftest

Wat is HIV?

HIV is een virus dat het afweersysteem afbreekt. Wanneer iemand HIV-positief is is deze persoon dus vatbaarder voor ziektes. HIV kan overgedragen worden, wanneer iemand HIV met zich mee draagt, door lichaamsvochten zoals: sperma, bloed, vaginaal vocht en moedermelk. HIV komt het vaakst voor bij mannen die seks hebben met andere mannen.

Uiteindelijk zal HIV zich ontwikkelen tot aids. Om dit te voorkomen krijgen HIV-patiënten, HIV-remmers voorgeschreven, deze medicatie onderdrukken HIV. Het is niet mogelijk om te genen van HIV maar met de juiste medicatie kan HIV een niet levensbedreigende aandoening zijn.

HIV voorkomen
Symptomen HIV

Klachten van HIV

Meestal worden de klachten opgemerkt na de eerste tot zesde week nadat HIV opgelopen is. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Huiduitslag

Hierna zal er vrijwel niks gemerkt worden van de HIV-infectie. Dit is het stadium waarin HIV vaak wordt doorgegeven. Na een tijdje kunnen er weer symptomen komen zoals moeheid afvallen of diarree. Wanneer een patiënt geen medicatie slikt zal hij of zij last kunnen krijgen van infecties, in dit stadium wordt HIV AIDS genoemd. In Nederland komt AIDS zelden voor.

Behandeling van HIV

Met behulp van HIV-remmers wordt het virus onderdrukt. Deze medicijnen zullen de rest van het leven geslikt moeten worden. Hoe sneller HIV vastgesteld wordt hoe beter dit is voor de gezondheid. Bij een vroege diagnose is de levensverwachting gelijk aan iemand zonder HIV. Ook is de kans kleiner bij een vroege diagnose dat het virus doorgegeven wordt. Het is dus belangrijk om te testen wanneer iemand het vermoeden heeft dat hij of zij het HIV heeft.