EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Voorheen ByMe, nu Atomo Newfoundland. Hetzelfde product maar een andere naam.

Hiv zelftest niet betrouwbaar?

Er bestaan twee soorten hiv zelftesten namelijk:

  • Een test die je zelf afneemt en naar het laboratorium stuurt voor de uitslag
  • Een test die je zelf afneemt en zelf het testresultaat afleest

Voorheen was het zo dat hiv testen, waarbij je zelf de uitslag af kon lezen, als niet betrouwbaar werden gezien. Dit is verleden tijd, de Simplitude ByMe is een hiv zelftest die wél betrouwbaar is. Deze hiv zelftest voldoet aan strenge eisen en regelgeving en is CE-gekeurd. Hierbij is de Simplitude ByMe een betrouwbare hiv zelftest dat een goed alternatief is voor een hiv laboratoriumtest, vind ook Soa Aids Nederland.

Waarom testen op hiv?

Wanneer je het risico hebt gelopen op hiv is het verstandig om jezelf te testen. De ByMe is een hiv test die je volledig zelf uitvoert en dus is het belangrijk dat je de test op het juiste moment afneemt. Het hiv virus is niet direct zichtbaar in het bloed, voer daarom een hiv test pas 3 maanden na de blootstelling uit. Na drie maanden ben je er zeker van dat er antistoffen in het bloed zitten en krijg je een betrouwbare uitslag.

Wat is de windowperiode?

Na de mogelijke blootstelling aan hiv kan het 6 tot 12 weken duren voordat het lichaam antistoffen aangemaakt heeft. De ByMe hiv zelftest is een test die antistoffen opspoort in het bloed, door het opsporen van antistoffen kan vastgesteld worden of iemand hiv-positief of negatief is. De tijd dat het lichaam antistoffen aanmaakt wordt ook wel de windowperiode genoemd.

Om een voorbeeld te geven is het dus mogelijk dat iemand het hiv-virus met zich meedraagt maar een negatieve test heeft omdat er nog geen antistoffen zijn aangemaakt.

Voor meer informatie over redenen waarom een hiv test uit te voeren verwijzen wij je graag door naar de volgende link: Waarom testen