EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Welkom op testhivzelf.nl, ontdek de eerste alles-in-één hiv-zelftest

Ik heb hiv

Ik heb hiv

Het leven met hiv is niet altijd even makkelijk, het kan helpen om hierover te praten met iemand. Wanneer uw vertrouwde omgeving op de hoogte is van uw situatie kan dit positieve gevolgen hebben. Wanneer u begrepen en gesteund wordt is dit namelijk prettig voor u. Wanneer u het lastig vindt om over hiv te praten kan u via verenigingen in contact komen met mensen om ervaringen te delen.

Hoe vertellen dat ik hiv heb?

Het kan prettig zijn wanneer u goed voorbereid het gesprek in gaat. Bereid uzelf voor op de mogelijke vragen die uw gesprekspartner kan gaan stellen. Het helpt om te achterhalen wat nu uw grootste angst is, wat u nu precies doormaakt en wat de eventuele reacties kunnen zijn. Ook kan het helpen om het gespreksdoel aan te kaarten en verwacht niet direct een reactie van uw gesprekspartner, wellicht heeft hij of zij ook de tijd nodig om dit te verwerken.

Praat met mensen die u vertrouwt of een professionele achtergrond hebben die u hierbij kunnen helpen. Wees voorbereid op vooroordelen of een vreemde reactie, dit is niet uw schuld, probeer de gesprekspartner correcte informatie over hiv te geven.

Wanneer vertel ik dat ik hiv heb?

Wanneer u de diagnose gekregen heeft dat u hiv-positief bent kunnen wij begrijpen dat u dit zelf eerst wil verwerken. Wanneer u de behoefte heeft om dit te delen, en u hier klaar voor bent is volledig aan uzelf. De meeste hiv-patiënten voelen deze behoefte wanneer:

- Ze beginnen met het slikken van medicijnen,

- Ze aan een nieuwe relatie beginnen,

- Wanneer het ‘geheim’ te zwaar is om alleen te dragen,

- De diagnose recent gekregen is.

Moet ik anderen vertellen dat ik hiv heb?

Nee dit is niet verplicht volgens de wet. U hoeft uw omgeving niet in te lichten. Wel kan het verstandig zijn om te praten met anderen over uw situatie. Wanneer uw zorgverlener afweet van de diagnose kan deze persoon u helpen met de behandeling. Uw zorgverlener mag de informatie die u aan hem of haar geeft niet doorvertellen aan derden, deze persoon is bij wet verplicht om uw privacy te respecteren en geef veroordelingen te geven.

tweelijn.jpg

Positief getest?

U heeft een test gedaan met de Simplitude ByMe? Als u twee lijnen ziet hebt u positief getest op HIV, ook als de streepjes vaag zijn. Let op: dit is een screeningstest! Ga naar een kliniek voor verdere testen. Bekijk onze pagina Resultaten voor meer informatie over het testresultaat.


U kan terecht bij soapoli-online voor vragen over HIV en hulp en/of advies wanneer uw testuitslag positief is.