EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Voorheen ByMe, nu Atomo Newfoundland. Hetzelfde product maar een andere naam.

Als je onveilige seks hebt brengt dit risico's met zich mee. Zo kan je ongepland zwanger raken en heb je de kans om een soa op te lopen. Een soa kan je alleen oplopen als je seksueel of lichamelijk contact hebt gehad met iemand anders die besmet is met een soa. Niet iedereen is zich bewust van zijn of haar gezondheidsstatus en daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen.

Verklein de kans op een soa door:

Altijd een condoom te gebruiken bij:
- Vaginale seks
- Anale seks
- Pijpen/beffen

Als je een relatie hebt is het verstandig om pas na drie maanden zonder condoom seks te hebben. Doe vervolgens een test als jullie allebei zonder condoom seks willen hebben.

betrouwbare hiv-test

Veilige seks

Het gebruik van een condoom tijdens de seks is een goede manier om een soa te voorkomen. Maar een condoom beschermt niet altijd tegen een soa, sommige soa’s worden overgedragen middels huidcontact. Een soa wordt overgedragen door een bacterie of virus in:

  • Sperma
  • Voorvocht
  • Vaginaal vocht
  • Slijmvliezen
  • Schaamhaar
  • De huid

Het is dus verstandig om seks te hebben met condoom, voldoende glijmiddel te gebruiken, beffen met beflapje en je seksspeeltjes goed schoon te maken. Wanneer je wel onveilige seks hebt gehad is het belangrijk om te testen op een soa.

Bekijk de vele redenen om te testen op een soa: Waarom testen

Andere lichaamslocaties

Naast onveilige seks zijn er meerdere mogelijkheden om een soa op te lopen. Hepatitis B, hepatitis C en hiv kan je oplopen door bloedcontact. Dit kan bijvoorbeeld als je het scheermesje gebruikt van iemand anders of een tatoeage krijgt met een besmette naald. Herpes kan al worden overgedragen door te drinken uit een kopje van iemand die besmet is. Genitale wratten kan je krijgen door een bijvoorbeeld een handdoek te gebruiken van een besmet persoon. Schaamluis kan je krijgen door te dicht tegen iemand aan te liggen. Het is dus enorm belangrijk om bij een mogelijke besmetting te testen, niet alleen voor jezelf maar ook om andere te beschermen. Het kan ook dat een soa tijdens de zwangerschap wordt overgegeven op het kind, dit komt door bloedcontact. Na de bevalling kan het kind door moedermelk een soa krijgen.

Loopt ik extra risico op hiv?

Voor mensen die extra risico lopen op hiv is het verstandig om op regelmatige basis een hiv test uit te voeren. Je loopt extra risico op hiv als je een man bent die seks heeft met andere mannen, je uit een land komt waar hiv vaak voorkomt of je regelmatig seks hebt met verschillende sekspartners. Wanneer je een partner hebt die tot een van deze bovenstaande risicogroepen behoort is het ook verstandig om te testen.

Zit ik in de risicogroep voor een soa?

Voornamelijk jongeren onder de 25 jaar hebben een verhoogde kans om een soa op te lopen. Wanneer je ooit al een soa hebt gehad is de kans ook groter dat je opnieuw een soa oploopt. Wanneer je het afgelopen halfjaar met drie of meer verschillende mensen seks hebt gehad behoor je ook tot de risicogroep.

Koop vandaag nog een hiv test om je gezondheid onder controle te houden Hiv test kopen

Ik wil testen op een soa

Koop vandaag nog een hiv test, zo hou je controle over je eigen gezondheid. Met een zelftest kan je jezelf volledig anoniem testen in een comfortabele thuissituatie. Koop hier een hiv zelftest

Heb je onveilige seks gehad, laat je dan testen op een soa. Weet je niet op welke soa je moet testen? Doe dan de soatestwijzer van soapoli-online om een gericht soa-advies te krijgen. Deze online hulptool ontwikkeld door soapoli-online geeft je direct anoniem en discreet een soa testadvies.