EenvoudigBetrouwbaarCE-geregistreerd

  • Welkom op testhivzelf.nl, ontdek de eerste alles-in-één hiv-zelftest

Winkelmand

Hiv zelftest niet betrouwbaar?

Er zijn 2 soorten hiv thuistesten:

  • Hiv thuistesten waarbij je meteen de uitslag ziet zijn niet betrouwbaar
  • Hiv thuistesten die je naar een laboratorium stuurt zijn wel betrouwbaar. De uitslag krijg je een paar dagen later

Voorheen was het zo dat hiv zelftesten die je zelf uitvoerde als niet betrouwbaar werden gezien. Dit is inmiddels niet meer zo, de Simplitude ByMe voldoet aan strenge eisen en regelgeving en is zelfs CE-gekeurd. Ook Soa Aids Nederland vindt dat de Simplitude ByMe hiv zelftest een betrouwbaar alternatief is voor een hiv laboratoriumtest.

Hierdoor is de Simplitude ByMe een hiv zelftest die wel betrouwbaar is.

Wanneer iemand het risico op heeft gelopen op hiv, is het verstandig om een hiv-test af te nemen. Helaas is hiv niet direct detecteerbaar in het bloed. Voer een hiv-test daarom 3 maanden na de blootstelling uit. Wanneer u de test na deze periode uitvoert krijgt u een volledig betrouwbaar resultaat.

Wat is de windowperiode?

Na het gelopen risico aan hiv kan het 6 tot 12 weken duren voordat het lichaam antistoffen aangemaakt heeft. Door het opsporen van antistoffen kan vastgesteld worden of iemand hiv-positief of negatief is. De tijd dat het lichaam antistoffen aanmaakt wordt ook wel de windowperiode genoemd.

Om een voorbeeld te geven is het dus mogelijk dat iemand het hiv-virus met zich meedraagt maar dat er nog geen antistoffen aangemaakt zijn. Wanneer deze persoon een hiv-test zal doen zal er een negatief resultaat gegeven worden, ten onrechte.

Voor meer informatie over redenen waarom een hiv-test uit te voeren verwijzen wij u graag door naar de volgende link: Waarom testen